Under det blå flag

Torsdag den 3 februar havde vi foredrag med Torben Lund emnet var Under det blå flag.

Foredraget omhandlede blandt andet Torben Lunds tid som Convoy Leader i Bosnien hvor han blev udsendt til i 1992. Han skulle lede en konvoj som for Dansk Flygtningehjælp, der skulle bringes forsyninger ud til området.

Det materiale som han fik til arbejdet var 12 ældgamle Mercedes lastbiler plus lokale chauffører og 2 tolke. Det første år kørte de 90.000 kilometer. På dette tidspunkt var der virkelig barske forhold i området. Det blev hverdagskost i arbejdet at se døde mennesker og dyr, plus det at blive skudt på under udbringningen af forsyninger. Våben havde de ikke som civile convoyleder, men nogle havde alligevel våben gemt i bilerne. Det første år mistede han 7 kammerater, plus han var med til at obducere 2 af de døde kammerater. Han var afsted til området 11-12 gange.

Han var paramediciner både ved Falck, hvor han i sin tid var uddannet, desuden var han også paramediciner ved Dansk Flygtningehjælp.

De fik rigtig meget nødhjælp bragt ud, meget tøj som de også skulle bringe var ikke muligt at komme ud med. Mistede ikke nogle lastbiler og ingen chauffører, han har stadig kontakt med nogle af dem han arbejdede med.

Efter 2 år i 1994 stoppede han med at køre nødhjælp ud.

I 2 år kørte han for Care sanitetskørsel bjærgningskørsel.

Som følge af alle de barske opgaver han har været med til, lider af i dag af Posttraumatisk stress (PTSD).

Torben Lund arrangerer kurser for krigsveteraner og han inviterer hvert år  20 veteraner til at fejre jul sammen med ham på gården ”Damgården” på Egholm, hvor han bor.  

Et virkelig spændene og interessant foredrag.

Vi var 47 tilstede.